Melyek az olvasástanulás iskolai követelményei?

Nem véletlen, hogy az iskolákban első-második osztályban, olvasás órán csak az olvasás minőségi fejlesztésével foglalkoznak és követelmény a jó olvasás.Néhány sorban bemutatom az iskolai követelményeket:

  • A hangok tiszta ejtése, helyes artikuláció, megfelelő hangerő. Hangok időtartamának helyes érzékeltetése. Hangok időtartamának helyes érzékeltetése.
  • A beszéd, a beszédészlelés és -értés fejlesztése. A mondat felbontása szavakra, a szavak szótagokra, a szótagok hangokra. A mondat, a szó, a szótag, a hang fogalmának tapasztalati alapozása. A jelfunkció.
  • Hangdifferenciálás. A hangok sorrendisége a szavakban.

Egyszerűen, fel kell ismernie gyorsan és pontosan a tanult betűket. (pl: a, z , v, e, i stb.) Gondolkodás nélkül. Tudnia kell elolvasni 2-3 betűből álló szótagokat. (pl. ma, me,ze sí, át, te, mas, mis, más, tel , tél, zaj, stb. ) Ez nagyon fontos, mert ez az alapja a hosszabb szavak elolvasásának.
Ha ezeket a szótagokat gyorsan és pontosan eltudja olvasni, akkor a szavakat is eltudja olvasni, ha ez nem megy elég jól, akkor bajban lehet, amit a tanítónő valószínű valamilyen módon már jelzett. pl.diszlexiás a gyerek, elküldték nevelési tanácsadóba vagy kijelölte valamilyen fejlesztésre. Ez nem jó hír, de nem kell megijedni. Gyakorolni kell.

Az olvasás tanulás nagyon pontos lépések sorozata és minden egyes lépés sok-sok gyakorlást igényel.

Milyen lépésekből áll az olvasástanulás? Hogyan érhetjük el, hogy könnyedén olvassa el a gyermekünk, amit el kell olvasnia?

Szeressenek és tudjanak jól olvasni?

Most félévkor még nagyon sokat tehetünk azért, hogy évvégére jól menjen az olvasás, elkerüljük a diszlexiát.

A pontos lépések alkalmazásával elsajátíthatjuk a jó olvasástechnikáját, megalapozhatjuk az értő olvasást. A mindennapos gyakorlással jó olvasóvá nevelhetjük a gyermekünket.

olvasastanitas.hu

Gratulálok azoknak, akik jó eredményt értek el és sikeresen megbirkóztak az írás- olvasás kezdeti nehézségeivel.

Szeretném biztatni azokat, akiknek még egy kis gyakorlásra van szükségük a jó olvasás elsajátításához.

Még évvégéig, ha most kezdenénk az olvasást tanulni, akkor is meg lehet tanulni. Egy kis ismeret már mindenképpen előnyt jelent

Munkára fel, jó olvasást, jó tanulást!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Lépj kapcsolatba velem!

Telefonszámom: +36 (70) 3310-937
E-mail címem: info@olvasastanitas.hu
;